A meeting of the Council of the General Dental Council

11:45am on Thursday 3 October 2019 at the General Dental Council,1 Colmore Square, Birmingham, B4 6AJ

Members: William Moyes (Chair) Anne Heal Caroline Logan Catherine Brady Crispin Passmore Geraldine Campbell Jeyanthi John Kirstie Moons Margaret Kellett Sheila Kumar Terry Babbs Simon Morrow

The meeting will be held in public¹. Items of business may be held in private where items are of a confidential nature².

If you require further information or if you are unable to attend, please contact Katie Spears (Interim Head of Governance) as soon as possible:

Katie Spears, Interim Head of Governance and Board Secretary, General Dental CouncilTel: 0207 167 6151Email: kspears@gdc-uk.org

¹ Section 5.1 of the General Dental Council Standing Orders for the Conduct of Business 2017

² Section 5.2 of the General Dental Council Standing Orders for the Conduct of Business 2017

Public Council Meeting

Questions from members of the public relating to matters on this agenda should be submitted using the form on the Council meeting page of the GDC website. When received at least three working days prior to the date of the meeting, they will usually be answered orally at the meeting. When received within three days of the date of the meeting, or in exceptional circumstances, answers will be provided in writing within seven to 15 working days. In any event, the question and answer will be appended to the relevant meeting minute and published on the GDC website.

Confidential items are outlined in a separate confidential agenda; confidential items will be considered in a closed private session.

PART ONE – PRELIMINARY ITEMS

1.	Welcome and Apologies for Absence	William Moyes, Chair of the Council	11:45- 11:55am (10 mins)	Oral
2.	Declarations of Interest	William Moyes, Chair of the Council		
3.	Questions Submitted by Members of the Public	William Moyes, Chair of the Council		-
4.	 Approval of Minutes of Previous Meetings To note approval or amendment of: the minutes of the meeting held on 25 July 2019 	William Moyes, Chair of the Council		Paper
5.	Matters Arising and Rolling Actions ListTo review the rolling actions list	William Moyes, Chair of the Council		Paper
6.	Decisions Log To note decisions taken between meetings and under delegation (if any)	William Moyes, Chair of the Council		Oral

PART TWO – ITEMS FOR DECISION AND DISCUSSION

No	Item & Presenter	Theme	Time	Status
7.	Chief Executive's Report Ian Brack, Chief Executive and Registrar For noting	Patients, Professionals, Partners, Performance	11:55- 12:05pm (10 mins)	Oral
8.	Corporate Strategy 2020-22 Rebecca Cooper, Interim Executive Director, Strategy For Decision	Patients, Professionals, Partners, Performance	12:05- 12:15pm (10 mins)	Paper

No	Item & Presenter	Theme	Time	Status
9.	Costed Corporate Plan 2020-22 and Budget (CCP)Part A: CCP 2020-2022 Part B: Budget 2020Gurvinder Soomal, Executive Director, Registration and Corporate ResourcesSamantha Bache, Head of Finance and ProcurementDavid Criddle, Head of Performance Reporting and PMOFor Decision	Patients, Professionals, Partners, Performance	12:15 – 12:45pm (30 mins)	Paper
10.	Registration Fees Policy ImplementationGurvinder Soomal, Executive Director, Registration and Corporate ResourcesRebecca Cooper, Interim Executive Director, StrategyTim Wright, Head of Projects, Programmes and Portfolio DeliveryFor Decision	Patients, Professionals, Partners, Performance	12:45 – 13:00pm (15 mins)	Paper
11.	Annual Retention Fee Levels – Funding the CCPGurvinder Soomal, Executive Director, Registration and Corporate ResourcesSamantha Bache, Head of Finance and ProcurementDavid Criddle, Head of Performance Reporting and PMOFor Decision	Patients, Professionals, Partners, Performance	13:00 – 13:15pm (15 mins)	Paper
12.	LUNCH BREAK – 13:15 – 13:45pm Annual Retention Fees Regulations Lisa Marie Williams, Executive Director, Legal & Governance Melissa Sharp, Head of In-House Legal Advisory Service To make new fees regulations	Patients, Professionals, Partners, Performance	13:45 – 13:55pm (10 mins)	Paper

No	Item & Presenter	Theme	Time	Status
13.	Estates Strategy Programme Update Gurvinder Soomal, Executive Director, Registration and Corporate Resources <i>For discussion and noting</i>	Patients, Professionals, Partners, Performance	13:55 – 14:05pm (10 mins)	Paper
14.	Annual Customer Service Reports: Fitness to PractiseTom Scott, Executive Director, FtP TransitionFor discussion and decision	Patients, Professionals, Partners, Performance	14:05- 14:15pm (10 mins)	Paper
15.	Committee Appointments and Appointment of the Senior Independent Council Member William Moyes, Chair of the Council Lisa Marie Williams, Executive Director, Legal and Governance For Decision	Patients, Professionals, Partners, Performance	14:15 – 14:25pm (10 mins)	Paper
16.	Appointment of Independent Member of the Remuneration Committee Lisa Marie Williams, Executive Director, Legal and Governance For Decision.	Patients, Professionals, Partners, Performance	14:25- 14:30pm (5 mins)	Paper
17.	Organisational PerformancePart A: Finance Review - Q2Part B: Balanced ScorecardGurvinder Soomal, Executive Director, Registration and Corporate ResourcesSamantha Bache, Head of Finance and ProcurementDavid Criddle, Head of Performance Reporting and PMO For discussion and noting	Patients, Professionals, Partners, Performance	14:30- 14:45pm (15 mins)	Paper

No	Item & Presenter	Theme	Time	Status
18.	Dental Complaints Service – Performance Report Tom Scott, Executive Director, FtP Transition Michelle Williams, DCS Head of Operations For discussion and noting	Patients, Professionals, Partners, Performance	14:45- 14:55pm (10 mins)	Paper
19.	Horizon Scanning and Stakeholder Engagement Reports Colin MacKenzie, Interim Head of Communications and Engagement For noting	Patients, Professionals, Partners, Performance	14:55 – 15:05pm (10 mins)	Paper

PART THREE – CONCLUSION OF BUSINESS

No	Item & Presenter	Theme	Time	Status
20.	Any Other Business	William Moyes, Chair of the Council	15:05- 15:10pm (5 mins)	Oral
21.	 Review of the Meeting As part of the review, can the Council be satisfied that the organisation is well-governed and specifically that: Time allocated to each paper 	William Moyes, Chair of the Council	15:10 - 15:15pm (5 mins)	Oral
	 Detail, balance, and level of information in papers 			
	Did papers make clear what happened at each Committee.			
	The Council's work programme is appropriately prioritised and timetabled and balanced			
	Any items in the Closed Session of Council that could have been considered in the Open Session?			
22.	2019 Council Meeting Dates	1	1	
	December 5, 2019 (Birmingham)			
	2020 Council Meeting Dates			
	 January 15 & 16, 2020 (Birmingham) TBC 			
	• March 18 & 19, 2020 (London)			
	• June 2 & 3, 2020 (London)			
	• July 29 & 30, 2020 (London)			
	• October 21 & 22, 2020 (London)			
	• December 16 & 17, 2020 (London)			